szóMatrica

Így fejleszd gyorsan a szókincsedet idegen nyelven!

2016. szeptember 14. - WSH

A nyelvtanulásnak általában az eleje a legnehezebb, amikor az embernek nulla a szókincse. Ilyenkor még hiába próbálunk mondatokat összerakni, tehát relevánsan használni az adott nyelvet, hiszen nincsenek meg hozzá a szavaink. A nyelvtannal foglalkozni nem sok értelme van, ha nem tudunk mondatokat összerakni, amivel gyakorolhatnánk. Mivel egy használható alap szókincs összerakása időbe telik, sokan feladják az elején. Türelmetlenek vagyunk, ha nem jönnek elég gyorsan az eredmények, alábbhagy a lelkesedés. A szómagolás hagyományos módja pedig monoton és unalmas – ez sem segít a lelkesedésen. Vannak azonban módszerek arra, hogy kicsit felpörgessük a nyelvtanulás elejét.

 37597922_m.jpg

Az alábbi módszerekkel jelentősen gyorsabban fejlesztheted a szókincsedet:

  1. Címkézd fel a tárgyakat, amik körülvesznek! A mindennapokban használt tárgyaidra ragaszthatsz szómatricát, amin szerepel az adott tárgy neve a célnyelven, és magyarul is. Így minden alkalommal, mikor a kezedbe veszed, és használod, találkozol a jelentésével is a másik nyelven. Ez a módszer azért is jó, mert így tényleg olyan szavakat tanulhatsz meg első körben, amiknek hasznát is veszed, hiszen olyan dolgokat jelölnek, amikre minden nap szükséged van.
  2. Ha már elég sok tárgynak tudod a nevét, jöhetnek a melléknevek. Ehhez is segítségül hívhatod a szómatricákat, csak itt nem szavak lesznek rajta, hanem két-három szavas kifejezések. A csészére például ráírhatod, hogy színes csésze, így rögzül a színes szó is. A szekrényre, hogy nagy szekrény, és így tovább. Ezzel sok melléknevet, jelzőt is megtanulsz, amikkel színesebbé teheted a mondataidat.
  3. Ugyanezt megcsinálhatod igékkel is: ha már mennek a tárgyak nevei, és pár jelzőt is tudsz mondani rájuk, a címkékre kerülhetnek azok az igék, amik olyan tevékenységet jelölnek, amit az adott tárggyal csinálsz. A csészés példánál maradva, ráírhatod a csészére az inni szót, a szekrényre például az öltözni szót.

 

Ha pedig már tudsz főneveket, mellékneveket és igéket, elkezdheted tanulmányozni a nyelvtant, mert alap mondatok összerakásához meg is van a kezdő szókincsed! A módszer gyorsasága abban rejlik, hogy naponta akár többször is találkozol a szómatricákkal, az ismétlődő olvasás pedig segít abban, hogy különösebb erőfeszítés nélkül, gyorsan az agyadba vésődjenek a címkén szereplő szavak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr2211704317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása