szóMatrica

Már az anyaméhben elkezdünk nyelveket tanulni

2016. november 28. - WSH

 Kicsit abszurdnak tűnik a címben szereplő kijelentés, igaz? Pedig nem az, sőt, teljesen valóságos. Persze nem arról van itt szó, hogy egy újszülött csecsemő úgy jön a világra, hogy 5 nyelven beszél, vagy ha nem is beszél, legalább ért. Erről szó sincs, az azonban tény, hogy egy újszülött kisbaba bizony képes különbséget tenni az anyanyelve és egy idegen nyelv között, legalábbis teljesen másképp reagál rájuk, ami alapján valószínűsíthető, hogy már raktározott el tapasztalatokat ezen a téren.

 52542320_l.jpg

Hogyan lehetséges ez?

 Nos, az első döbbenet után, ha belegondolunk, igazából teljesen logikus. Az a kisbaba 9 hónapig mást sem hall, mint az anyja beszédét (ez így nem igaz, nem teljesen 9 hónapig, mivel csak a 15. hét táján kezd el valamennyire hallani, hangokat pedig csak jóval később ismernek fel). Sőt, esetenként más emberek beszédét is, amennyiben elég közel vannak, és elég hangosak. Nincs benne semmi meglepő, hogy megmaradnak benne a szavak, a hanglejtés, a hangsúlyozás, úgy általában a hangok. Pont úgy, ahogy az édesanyja, és sokszor az édesapja hangját is felismeri a pici, miután megszületett, a nyelvet is felismeri, amit hallgatott az anyja pocakjában.

 

Kísérlettel igazolták

 A tudomány persze nem szokott annyival megelégedni, hogy valami logikusnak tűnik, ezért az előbbi állítást kísérlettel is igazolták Stockholmban. Ebben 7-75 órás svéd és amerikai csecsemők vettek részt, akiknek mindkét nyelv kiejtése szerint magánhangzókat játszottak le. A babák szájában eközben olyan cumi volt, ami rögzítette az összes mozgást, amit produkáltak.

 A babákról tudni kell, hogy szopási mozgásokat végezve nyilvánítják ki a kíváncsiságukat. A rögzített adatok alapján mindig az idegen nyelven kiejtett magánhangzóknál végeztek ilyen mozgást, vagyis annál, amelyiket még nem ismerték. Ebből világosan levonható a következtetés, hogy a picik a saját anyanyelvükkel kapcsolatban már rendelkeznek valamilyen tapasztalattal, ami – lévén pár órás csecsemőkről van szó – nem származhat máshonnan, csak az anyaméhből.

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr4211995430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása