szóMatrica

Lassítja az öregedést a nyelvtanulás?

2017. január 22. - WSH

A mentális képességek hanyatlását, a szellemi leépülést szinte az időskor természetes velejárójának tekintjük, ami mindenkinél jelen van. Hogy kisebb, vagy nagyobb mértékben, és hogy korán, vagy későn kezdődik, az leginkább szerencse kérdése a többség szerint.

Nos, ez nem teljesen igaz, ugyanis a mentális egészség megőrzéséért egészen sokat lehet tenni. Köztudott, hogy ha folyamatosan használjuk az agyunkat, nem hagyjuk „ellustulni”, az időskori esetleges leépülés is később, és enyhébb mértékben következik be, vagyis tovább maradhatunk frissek szellemileg. A nyelvtanulás pedig különösen segíti az agy fitten, fiatalon tartását – nézzük meg, hogyan!

 41083984_l.jpg

 

A kétnyelvűség és a tanulás is segít

 

Régebbi kutatások során már fény derült arra, hogy jóval lassúbb a mentális képességek hanyatlása azoknál, akik eleve kétnyelvűek. Az Edinburgh-i Egyetem kutatója, Thomas Bak azonban azt vizsgálta meg, hogy a későbbi nyelvtanulás, is javít-e a kognitív képességeken idősebb korban. A kutatás során 262 ember intelligencia tesztjeit vette górcső alá. Az első teszteket a résztvevők 11 éves korában végezték, majd 70-80 éves korukban újra felmérték értelmi képességeiket, tehát nem éppen egy rövid távú követésről van szó.

 

Az eredmények szerint azok, akik kettő vagy több nyelven beszéltek, jobb gondolkodási képességekkel rendelkeztek. A nyelvtudás leginkább az általános intelligenciára és az olvasási képességekre volt hatással. A különbség azoknál is látszott, akik még gyerekkorukban sajátítottak el új nyelvet, és azoknál is, akik később.

 

Nem biztos, hogy bonyolult a magyarázat…

 

Hogy miért éppen a nyelvtanulás segít a mentális képességek megőrzésében? Alighanem azért, mert ez a tevékenység alaposan megdolgoztatja az agyat, ami pedig sokat segít abban, hogy továbbra is jól működjön. Sokkal inkább jellemző ez a fajta beszűkülés, leépülés azokra az idősekre, akik alig mozdulnak ki a házból, nem járnak társaságba, csak a mindennapi rutint látják el. Az ő agyuk nem „dolgozik” ellentétben azokkal az idősekkel, akik aktívak, és esetleg tanulnak is. A fiatalkori tanulás pedig hosszabb távon is javítja az agy teljesítményét – ahogy az a kutatásból is látszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr7012145025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása