szóMatrica

Illatok és emlékek – milyen hatékonyan memorizál az orrod?

2016. október 11. - WSH

Ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre a tanulás megkönnyítésére, a legjobbak azonban mégsem a modern technika vívmányai, hanem olyasmik, amiknek évezredek óta birtokában vagyunk: az érzékeink.

Azt hihetnénk, hogy tanuláshoz az érzékeink közül leginkább a látásunkat és a hallásunkat tudjuk használni, de van, amit még jobban: a szaglásunkat.

Nem, nem tévedés, a szaglást nagyon is jól lehet hasznosítani a tanuláshoz, köszönhetően annak a ténynek, hogy az illatok az ember legerősebb ösztönös emlékei. 

obfmgc0.jpg

Hogyan is működik ez? 

Az illatok által közvetített információk az emberi agy limbikus rendszerét ingerlik, ezzel pedig érzelmeket váltanak ki. Így olyan emlékek idéződnek fel amik az adott illathoz köthetők. Ez azért lehetséges, mert az agy illatok feldolgozásáért felelős központja (olfaktorikus dúc) közvetlen kapcsolatban áll az amigdalával, ami az agy érzelmi központja, valamint a hippocampusszal, ami viszont az asszociatív tanulásért felelős. 

És hogyan hasznosítható mindez a tanulásban? 

Sajnos nem arról van szó, hogy vannak bizonyos illatok, amik annyira serkentik az agyműködést, hogy turbófokozaton tanulhatunk. Ha létezne ilyen, mindenki ezt használná csodaszerként, az összes iskolában ilyen illatok terjengenének. De ahogy említettük, nem ez a kulcs. 

Az illatokat főleg a nyelvtanulásban hívhatjuk segítségül. Nagyon sokat segít, ha az egyes tárgyak neveit, kifejezéseket úgy tanuljuk meg, hogy a természetes környezetükben, mintegy megfigyelőként igyekszünk memorizálni azokat. Így az új információ már meglévő ismeretek és emlékek közé raktározódik el, ennek köszönhetően könnyebb lesz azt előhívni. 

Itt válik fontossá az, hogy az illatok a legerősebb emlékeink: ha valamit a természetes környezetében figyelünk meg, illat is kapcsolódik hozzá. Az illat lesz az első, ami majd később eszünkbe jut, ahhoz kapcsolódóan pedig már könnyen felidézhető a többi megszerzett ismeret is. 

Nyelvtanulásnál ezt kitűnően lehet kamatoztatni a szómatricákkal. Egy könnyen érthető példa: ha a kávéscsészét felcímkézed az idegen nyelvű nevével, és így használod, a kávé illatát is érezni fogod, aminek segítségével később könnyebben tudod felidézni a szót.

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr7211790333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása