szóMatrica

Nagyobb lehet az agyad, ha nyelveket tanulsz!

2016. november 10. - WSH

Az, hogy a nyelvtanulástól okosabbak leszünk (vagy legalábbis annak érezzük magunkat az új tudás miatt), nem vita tárgya. Érdekes azonban, hogy nemcsak így érezzük – valóban növekszik az agyunk a nyelvtanulás hatására! Na persze ezt nem az váltja ki, hogy pár havonta egyszer hallunk egy új idegen szót és megjegyezzük. Az intenzív nyelvtanulás hathat így az agyunkra. Mindezt svéd kutatók állapították meg egy kutatás során, melynek keretein belül MRI-vel követték nyomon intenzív nyelvtanfolyamokon résztvevő emberek agyának változásait.38875666_l.jpg

 

Tényleg intenzív az az intenzív

 

Ha azt hiszed, egy heti kétszer 3 órás tanfolyam elég, még mindig nem vagy jó nyomon. A Svéd Fegyveres Erők Fordító Akadémiáján 13 hónap alatt jutnak el a delikvensek a teljesen kezdő szintről a folyékony beszéd szintjére. Ilyen intenzitással tanuló emberek agyát vizsgálták a kutatás során, a kontrollcsoportban pedig orvostanhallgatók voltak, akik szintén nagyon sokat tanultak a vizsgált időszakban, de nem nyelvet.

 

Három hónap elteltével MRI felvételek készültek a résztvevők agyáról, az eredmény pedig meglepő volt: az orvostanhallgatók agyának szerkezete nem változott, míg a nyelvet tanuló csoport tagjainak egyes agyterületei megnagyobbodtak.

 

Nem mindenkinél ugyanúgy nő az agy

 

Érdekes, hogy az egyes részek a csoporton belül is eltérően fejlődtek attól függően, hogy milyen jól teljesített egy-egy tanuló, illetve mekkora erőfeszítésébe került, hogy lépést tudjon tartani a csoporttal. Azon a hallgatók esetében, akik jó nyelvérzékkel voltak megáldva, és viszonylag könnyen vették az akadályokat, a hippokampusz, és az agykéreg superior temporal gyrus nevű területe fejlődött számottevően, míg a többet küzdő, nehezebben tanuló hallgatók esetében az agykéreg motoros régiójának egy része lett nagyobb.

 

Bár a kutatást olyan embereken végezték, akik finoman szólva nem hétköznapi léptékben tanulnak nyelvet, az agy növekedése azoknál is bekövetkezik, akik normál intenzitással haladnak, csak valószínűleg sokkal kevésbé látványos mértékben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr6311947705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása