szóMatrica

Miért lett az angol a világnyelv?

2017. február 07. - WSH

Mindenki tudja, hogy az angol a világnyelv, ennek megfelelően angolul tudni a mai világban alapvető dolognak számít. Aki semmi más nyelven nem beszél, az is elgagyog angolul legalább alapszinten, hogy ha külföldön van, tudjon venni buszjegyet, vagy ételt, italt a boltban. De vajon miért éppen az angol az, amit mindenkinek illik tudni valamilyen szinten, és miért ezen a nyelven kommunikálnak nemzetközi szinten az emberek hivatalosan és nem hivatalosan egyaránt? Mit „tud” az angol, amit a többi nyelv nem, és amiért világnyelv válhatott belőle?

 30560040_l.jpg

 

Ezek az érvek szólnak az angol mellett:

 

  1. 300-400 millió ember anyanyelve. Logikus, hogy egy olyan nyelvet választanak világnyelvet, ami sok ember anyanyelve, nem egy olyat, amit egy maroknyi nép beszél, mindenki másnak pedig a nulláról kell megtanulnia. Ez alapján persze a kínai lehetne befutó, hiszem több, mint másfél milliárdan vannak, de a tanulhatóságot figyelembe véve nem lenne éppen a legjobb választás.
  2. Elég szétszórtan beszélik. Értjük ezalatt azt, hogy gyakorlatilag minden kontinensen van olyan ország, ahol az angol hivatalos nyelv, ha nem is az elsőszámú. Ez a gyarmatosításnak köszönhető, rengeteg angol gyarmat létezett, az angol nyelv pedig ilyenformán meghonosodott mindenhol. Éppen ezért nagyon sok helyen eleve értik, míg az előbb példaként említett kínait csak Ázsia egy részén (bár nagy részén, ez tény).
  3. Könnyen tanulható nyelv. Ahogy említettük, a világnyelv kiválasztásának egyik alapvető tényezője, hogy mennyire könnyű tanulni. Az angol a legkönnyebben tanulható nyelvek egyike, legalábbis alapszinten. Az tény, hogy ha valaki igazán szépen és választékosan szeretné beszélni, éveket vesz igénybe a megtanulása, de még így is ezerszer könnyebb, mint egy keleti nyelven eljutni a társalgási szintre. Tekintve, hogy a világnyelv beszélése alapvető elvárás, olyan kell, hogy legyen, amit a gyengébb nyelvérzékkel megáldottak is el tudnak sajátítani elfogadható szinten.

 

Érdekes, hogy éppen a világnyelvvé válása rombolja némileg az angol nyelvet. A „globalizált” változat lényegesen egyszerűbb az eredeti angolnál, kevesebb igeidőt, és főleg kevesebb, egyszerűbb szavakat használnak azok, akiknek tanult nyelve az angol – tehát a többség. Emiatt persze az anyanyelvi területeken is a könnyebb verzió fog előtérbe kerülni, ami háttérbe szoríthat, elfeledtethet kifejezéseket, szavakat, nyelvtani szerkezeteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr2412148209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása