szóMatrica

Hány nyelvet vagyunk képesek megtanulni?

2016. november 21. - WSH

 

Az átlagos ember Magyarországon legfeljebb két nyelvet beszél, de nem ritka, hogy valaki egyet, vagy egyet sem, legfeljebb néhány szót. Aki három, vagy annál több nyelvet képes használni, a többség szemében szinte zseninek számít.39680654_l.jpg

 

Pedig nem lehetetlen több nyelvet is elsajátítani, igazából csak szorgalom kérdése. Manapság a fiatalok többségének már alap, hogy legalább angolul tudjanak társalgási szinten, sokan azonban ennél több energiát csak akkor hajlandóan fektetni a nyelvtanulásba, ha a jövőjüket illetően komolyabb terveik vannak egy adott nyelvvel, vagy ha később a munkájuk megköveteli, szükségük lesz rá.

 

Tény, hogy nyelvet tanulni nagy munka, azonban minél többet ismerünk, annál kevésbé lesz nehéz egy újat elsajátítani, mert egyre inkább megtanulunk rendszerben gondolkodni, és nem csak a saját nyelvünkhöz viszonyítani. Ugyanabba a nyelvcsaládba tartozó nyelveket is könnyebb elsajátítani – angol és német tudással például a holland már nem különösebben bonyolult.

 

Mégis hány nyelv megtanulására vagyunk képesek?

 

A korlátainkat nem ismerjük, mivel még senki nem próbált addig nyelvet tanulni, amíg már „nem fér” újabb a fejébe. A rekorder hivatalosan egy libanoni férfi, aki 58 különböző nyelven beszél (bár nem teljesen tisztázott, hogy mit tekintünk önálló nyelvnek, és mit dialektusnak). A magyarok között híres Kőrösi Csoma Sándor, aki nagy utazóként a világot járva összesen 17 nyelven tanult meg beszélni a tibetin kívül. Híres volt nyelvtudásáról II. János Pál pápa is.

 

Csak az marad meg, amit használunk is

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem elég egy nyelvet „csak” megtanulni. Bár már az elsajátítása is hihetetlenül nagy munka, nem dőlhetünk utána kényelmesen hátra. Ahhoz ugyanis, hogy a szerzett tudás meg is maradjon, a nyelvet használni, gyakorolni kell. Ez már sok esetben 3-4 nyelvnél is problémát okoz: ha valaki a munkája során használ kettőt, a többiből bizony felejt. Aki 15 nyelvet tanul meg, annak nagyon sokat kell gyakorolnia, hogy a tudása valóban megmaradjon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr7411964315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drabanten 2016.12.28. 18:51:46

Luxemburgban 4 nyelven beszélni nem ritkaság. A megtanulható nyelvek számáról felsõ határt azért sem lehet megállapítani, mert az agyunk nem úgy működik, mint egy számítógép. Minél több adat van egy számítógépben tárolva, annál lassabb lesz, és végül egyszer csak tele lesz, és több adat már nem fér bele. Az agyunk pont ellentétesen működik, minél többet tanultunk, annál könnyebb lesz újat tanulni, és az agyunk nem hogy lelassul, hanem inkább felgyorsul tõle. A nyelvekkel is így van, minél több nyelven tudunk, annál könnyebb újat megtanulni. Ezt saját tapasztalatból mondom. Lomb Kató, a híres magyar tolmács 16 nyelven tolmácsolt. Én ettõl elég messze vagyok, 4 nyelven tudok folyékonyan (nem vagyok luxemburgi), de Lomb Kató 16 nyelve egyáltalán nem hihetetlen teljesítmény. Természetesen le a kalappal, nagy szorgalom, kitartás és fõleg érdeklõdés kell hozzá, de ez mindennel így van, amit magas fokon akarunk művelni.
süti beállítások módosítása