szóMatrica

Tanulj szavakat matricákkal!

2017. január 09. - WSH

Egy nyelv megtanulása nem egyszerű feladat, sokaknak pedig különösen meggyűlik a bajuk a szavak tanulásával. Van, aki szerint egyszerűen le kell ülni, és el kell kezdeni bemagolni a őket. Ez a módszer azonban nem túl kifizetődő, ugyanis a gyors tempóban történő magolás során az új ismeretek a rövidtávú memóriában raktározódnak el. Ha mélyebb, hosszabb távon is megmaradó tudásra vágysz, olyan eljárást kell alkalmaznod, melynek során a hosszú távú memóriádban raktározódnak el a megtanult szavak. Ilyen például a szómatricás módszer.

 shoes_fb_ef_photo.jpg

Hogyan is működik ez?

A szómatricázás igen egyszerű, ugyanakkor hatékony módszere a nyelvtanulásnak. Az a lényeg, hogy a hétköznapokban használt tárgyainkat címkézzük fel a nevükkel a megtanulni kívánt idegen nyelven. A kávésbögrét, a számítógépet, a határidőnaplót, tollat, pénztárcát stb. mind felcímkézhetjük. Hogy miért jó ez? Mert folyamatosan látjuk majd az idegen szavakat, ráadásul használat közben, így több érzékünkre is hatnak. Ez segít abban, hogy mélyebben raktározódjanak el az új információk, vagyis hossztávon is fel tudjuk majd idézni. A szókincsünk így nagyon gyorsan és hatékonyan fejlődhet úgy, hogy még csak le sem kell ülni tanulni.

 

Színekkel a gyorsabb sikerért

 

A szavak könnyebb memorizálása érdekében a nemek jelölésére színkódokat is használunk. A nőneműeket rózsaszínnel, a hímneműeket kékkel, a semlegeseket pedig fehérrel jelöljük. Azon túl, hogy ez bizonyos nyelvek esetében (például a németben) nem mindegy a ragozás szempontjából, tanulmányok bizonyítják, hogy a színes szövegeket könnyebben megjegyezzük, mint a sima fekete-fehéret.

 

Nem kell tudatosan tanulni

 

Miután kiragasztottuk a szómatricákat a minket körülvevő tárgyakra, egy-két alkalommal érdemes direkt elolvasni, de a későbbiekben ezt az agyunk automatikusan elvégzi majd, nem kell tudatosan tanulni. Az ismétlődésnek köszönhetően az információ folyamatosan frissül, így az sokkal pontosabban és alaposabban tud rögzülni, vagyis a tudásunk biztosabb lesz, és hosszú távú.

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr5812111405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása