szóMatrica

Így ne akarj nyelvet tanulni!

2016. október 17. - WSH

Sok embernek okoz problémát a nyelvtanulás, és a többségük igen hamar el is könyveli, hogy nincs nyelvérzéke és kész. Valójában azonban sokan egyszerűen csak rosszul próbálnak meg tanulni. Tény, hogy a tanulásra különböző módszerek állnak rendelkezésre, és az is nagy igazság, hogy mindenkinél más hatékony. A probléma ott kezdődik, ha valaki kiválaszt egyetlen módszert, és ahhoz ragaszkodik, akkor is, ha nem megy.

 61647636_l.jpg

De mik a leggyakoribb hibák? 

  1. Szavak magolása szótárból. Ez abból a szempontból nagyon jó, hogy fejleszti a szókincsedet (bár arra is van jóval hatékonyabb megoldás), de semmi másra nem alkalmas. Gondolj csak bele: meg fogsz tudni élesben szólalni úgy, hogy lényegében csak szavakat tudsz egymás után rakosgatni? Meg fogod így tudni érttetni magad? Valószínűleg nem, és másokat sem fogsz megérteni. Egy nyelv megtanulása ugyanis jóval több, mint szavak magolása. 
  1. Csak írásban „beszélsz” idegen nyelven. Nagyon sokan kerülnek abba a kínos helyzetbe, hogy papíron nagyon is jól ismernek egy idegen nyelvet, aztán amikor kommunikálni kellene az adott nyelven, vagy érteni, mit mondanak mások, csak pislognak. Sokan elfelejtik, hogy az élőbeszéd teljesen más, és hallás után nem értenek semmit. Tessék hanganyagokat is hallgatni, filmeket nézni az adott nyelven, hogy hallás után is menjen a szövegértés! 
  1. Nem gyakorolsz. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy ülsz és feladatokat oldasz meg. Hanem ha például unatkozol, nyugodtan próbálkozhatsz azzal, hogy megfogalmazod a gondolataidat az adott nyelven is. Ezzel gyakorolhatod a mondatalkotást, illetve rájöhetsz, milyen kifejezéseket nem ismersz, és nyugodtan utána nézhetsz! 
  1. Nem használod a nyelvet. Hamar elveszítheted az érdeklődésedet a nyelvtanulás iránt, ha nem használod élesben is a nyelvet. Nem kell ehhez a világ végére utazni: a közösségi oldalaknak hála, bárkivel megismerkedhetsz. Keress az érdeklődésednek megfelelő nemzetközi csoportokat, és csatlakozz. Légy aktív, kommunikálj, máris lesz motivációd minél jobban megtanulni a nyelvet! 
  1. Olvass arról, ami érdekel is! Ha mindig csak száraz, unalmas, tankönyvi szövegeket olvasol idegen nyelven, sosem fogsz igazán lelkesedni a tanulásért. Ráadásul másból is tanulhatnál. Keress a neten olyan cikkeket, amik érdekelnek, egyből motiváltabb leszel, hogy megértsd, miről szólnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr811815467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása