szóMatrica

5 tipp a hatékony nyelvtanuláshoz

2016. szeptember 06. - WSH

Bizonyára mindannyian legalább ötezerszer hallottuk már, hogy a nyelvtudás aranyat ér. Mindig is előnyt jelentett, ha valaki jól (vagy legalább társalgási szinten) beszélt egy-két nyelvet, manapság azonban alapkövetelmény a nyelvtudás. Sajnos azonban nem mindenkinek megy könnyen egy idegen nyelv elsajátítása. Ha te is éppen ebbe a csoportba tartozol, ne csüggedj, nem lehetetlen, hogy megtanuld a választott nyelvet.

 36672947_m.jpg

Az alábbi tippek hozzásegítenek ahhoz, hogy megszerezd az áhított tudást:

  1. Szánj időt és pénzt a nyelvórákra! Bár elvileg lehet autodidakta módon nyelvet tanulni, ez borzasztó nehéz, és hatalmas önfegyelmet igényel. Senki nem lesz, aki elmagyarázza, ha valamit nem értesz, nem szólnak, hogy rosszul tanulsz meg valamit, és nem lesz kényszerítő erő sem, hogy akkor is csináld, ha eluralkodik rajtad a lustaság. Ráadásul beszédgyakorlatokat sem végezhetsz egyedül. Sokkal gyorsabban haladhatsz egy nyelvórán, csoportban!

  2. Filmezz! Kellemes időtöltésnek hangzik, igaz? Nos, összekötheted a kellemest a hasznossal, és ha már megnéznél valamit, nézd a választott nyelven, felirattal. Ahogy egyre többet értesz, választhatsz majd idegen nyelvű feliratot is, ha pedig már biztosnak érzed a tudásod, próbálkozhatsz felirat nélkül is.

  3. Bújj bele a dalszövegekbe! Te is csak halandzsázol, amikor a kedvenc külföldi slágeredet énekeled? Ennek véget vethetsz, és még tanulhatsz is közben. A neten másodpercek alatt megtalálhatod a téged érdeklő dalszöveget, fogd a szótáradat, és fordítsd le! Így nemcsak rendesen tudod majd a szöveget, hanem érteni is fogod, miről énekelsz magadban.

  4. Ne ijedj meg a külföldi oldalaktól! Hagyj fel azzal a szokásoddal, hogy ha keresel valamit a neten, automatikusan csak a magyar nyelvű oldalakat nyitod meg. Sok értékes információt találhatsz külföldi honlapokon. Lehet, hogy eleinte elmegy majd némi idő a fordítással, de egyre kevésbé kell majd megállnod olvasás közben, hogy kikeress egy-egy szót.

  5. Használj matricákat! Ha nehezen jegyzel meg bizonyos szavakat, kifejezéseket, dobd be a szómatricákat! Ragaszd ki őket a lakás olyan pontjaira, ahol gyakran jársz: a hűtőre, az ajtóra, a kedvenc könyvedre, az összecsukott laptopra, vagy akár belülről a vécéajtóra! Minél gyakrabban látod az adott szót, annál inkább megragad.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr111680885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása