szóMatrica

Ezeket az appokat használd nyelvtanuláshoz!

2016. december 14. - WSH

Az okostelefonok világában ma már nagyon sok dologban képes a telefonunk segíteni. Megmondja, merre menjünk, ha eltévedtünk, megnézhetjük, hol a legközelebbi bolt, mikor jön a busz vagy a vonat stb. Nemcsak ilyenekre lehet azonban használni, hanem például a tanulásban is nagy segítséget nyújthat, így a nyelvtanulásban is.

 42147950_l.jpg

 

Nyelveket tanulni sosem volt egyszerű, apró trükkök bevetésével azonban könnyebbé tehetjük. Ilyen például a szómatricázás, vagyis a hétköznapi tárgyaink idegen nevükkel való felcímkézése. De a telefonunkat is használhatjuk arra, hogy egyszerűbb legyen a dolgunk, ha már úgyis egész nap nálunk van. Léteznek ugyanis alkalmazások, melyek nagy segítséget jelenthetnek a nyelvtanulásban.

 

Ezeket az appokat mindenképpen töltsd le, ha hatékony akarsz lenni a nyelvtanulásban:

 

  1. Memrise. Ez az applikáció tulajdonképpen egy szószedet, mely több nyelven is elérhető. Nagy előnye, hogy egy algoritmus segítségével számon tartja, mikor kell bizonyos szavakat átismételned ahhoz, hogy a hosszú távú memóriádban raktározódjanak el, és erre figyelmeztet is. Beállíthatod, hogy egy nap mennyit szeretnél a nyelvtanulással foglalkozni, és ehhez fog igazodni az alkalmazás, ehhez fogja beállítani a napi mennyiséget.

 

  1. Duolingo. A Memrise-hoz képest ennek az alkalmazásnak kötöttebb a tananyaga, ugyanakkor talán éppen ezért jobban tud vele haladni az, akinek szabályokra, szigorúbb keretekre van szüksége a tanuláshoz. A szavak mellett a nyelvtannal is képbe kerülhetsz, így kezdőknek kimondottan ajánlott, hiszen a nyelvtanra is szükség van ahhoz, hogy alap mondatokat össze tudj rakni.
  2. Anki. Ha a szómatricák után kedvet kaptál a tanulókártyás módszer kipróbálásához is, ez az app ideális számodra. Be kell állítani, hogy hány szót akarsz megtanulni naponta, majd ehhez tölthetsz le kártyacsomagokat, vagy kreálhatsz saját magadnak. Nagy előnye, hogy teljesen személyre tudod szabni, offline is használhatod, és a program magától állítja össze az aznap aktuális tanulnivalót.

A bejegyzés trackback címe:

https://szomatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr7212047365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2016.12.16. 11:14:29

Cikkírónak szóljon már valaki, hogy a hatékony nyelvtanuláshoz nem szószedetek magolása kell a szakemberek szerint.

Treff Bubi 2016.12.16. 11:32:26

Nekem a Duolingo számítógépen jött be inkább, de egy idő után eluntam. Önmagában nagyon száraz, muszáj mellé valami könnyedebb módszer is (adott nyelven videók, lehetőleg anyanyelvi szintű emberekkel társalgás, stb). De alapvetően használható, jó platform, ha tanár nélkül akar valaki megismerkedni a nyelv alapjaival, struktúrájával.

polgári kór 2016.12.16. 13:11:13

@fda: de igen, a szómagolás elengedhetetlen (nem 'szakember' hanem egy 4 nyelven elég jól beszélő szerény személyem szerint)

polgári kór 2016.12.16. 13:17:35

poszt: Memrise-t, Duo-t is használok (clozemaster.com érdekes még):

A szótanulásra a mobilapp jobb a semminél, de kb. mindenn más módszernél rosszabb

- jobb a webes-gépes (mert a begépeléssel is memorizálsz), vagy a jó öreg folyóírásos (mert ott is a kezed-agyad megjegyzi), míg a memrise mobil app nem így müxik

A Duo nagyon jó arra hogy a nulláról, ingyen elkezdj a nyelvvel foglalkozni. De max A2 szintig, ami ugye a hülye turista szintje, aki tud biszjegyet venni meg egy pohár vizet kérni. Sajnos a Duo ennyit tud, de indulásnak tökéletes, sok jó 5let van benne és ingyenes.

De nyelvtant ezen kívül is tanulni kell, szavakra jó a memrise vagy más ilyesmi, +youtube+sorozatok+magazinok+élőbeszéd gyakorlása aztán már lesz belőled valami

Átlag európai nyelv B2 elsajátításához legalább 600 óra meló kell, nincsenek csodák.

polgári kór 2016.12.16. 13:33:29

Ja kimaradt - a Memrise-nak inkább a webes appját használjátok, ne a mobilosat (azt csak végszükség esetén) és hatékonyabb lesz a szavak bezabálása. Szerintem.

Rozgonyi Tivadar 2016.12.16. 16:03:36

@polgári kór: Sokfélék vagyunk. 4 nyelven én is beszélek elég jól, de sose bírtam _szavakat_ magolni (és nem is értem, mire jó). Kifejezéseket, mondatokat még csak-csak, de szavakat...
Hogy konkrét példával is megvilágítsam, mire gondolok: akárhány emberrel találkoztam, aki magolni próbálta angolból a "phrasal verb"-eket. Aki erre képes, le a kalapot előtte, de nem is nagyon találkoztam olyannal, akinek ment volna. Szerintem képtelenség is könnyen, tartósan megjegyezni a "call at", "put out" és hasonló dolgokat. Helyette viszont mondjuk a "put out the fire"-t érdemes megjegyezni (mnemotechnikai trükkökkel, például egy slágerből, vagy akár a ritmusát, ordítva, énekelve, bármi), és akkor tanultál egy használható kifejezést, plusz bármikor emlékezni fogsz, hogy mit jelent a "put out".
És ha már alkalmazások, a Duolingo százszor jobb, mint bármi szómagoló. Legalábbis a dán kurzus, amit én próbáltam, azt okos emberek csinálták.

polgári kór 2016.12.16. 16:15:16

@Rozgonyi Tivadar: Abszolút igaz amit a szerkezetekről mondasz, azokat én egyáltalán nem tanulom, hanem hagyom magam hogy rájöjjek amikor mondjuk sorozatot nézek. Akkor elismétlem a kifejezést.

A Memrise-t és a Duo-t nem lehet szembeállítani mert más a funkciójuk. A Duo szerintem szókincsre és nyelvtanra sem elég egy középfokú nyelvvizsgához (kb. 2000 szavasak a duo kurzusai), míg a memrise-nál 5000 szavas kurzusok vannak ami már bőven elég. De kiegészítő nyelvtanra is szükség van a Duo kurzusaihoz, ezt nem kell fikázásnak érteni, vannak sokkal komolyabb nyelvtanuló appok jó pénzért, persze.

Rozgonyi Tivadar 2016.12.16. 16:34:18

@polgári kór: Persze, a világért nem azt akartam mondani, hogy a Duolingo elég bármire is. De játszani meg nekiindulni nagyon jó, pláne ezen az áron... :-)

polgári kór 2016.12.17. 13:49:28

@Klaudia Felhős: Szia! Index. Nagyjából csak akkor kommentelek ha valami kikerül a címlapra...:)
süti beállítások módosítása